E-liquid kopen
                    

 

               

 
 

E-liquid : de meest gestelde vragen

 
Wat is e-liquid?
Wat zit er allemaal in e-liquid?
Welke sterkte e-liquid moet ik nemen?
Hoeveel e-liquid gebruik je per dag?
Welke smaak moet ik nemen?
Kun je verschillende smaken e-liquid met elkaar mixen?  
Het 'steepen' van e-liquid, wat is dat?
Hoe lang kun je e-liquid bewaren?
Hoe damp ik eigenlijk het beste?
 

 

Wat is e-liquid?

E-liquid ofwel e-vloeistof is de vloeistof die nodig is om elektrisch te kunnen roken. Alle elektronische sigaretten, ongeacht het model, hebben e-liquid nodig om damp (rook) te kunnen produceren. Naast de ontwikkeling van damp zorgt e-liquid ook voor de smaakbeleving. We spreken overigens van ‘dampen’ of in het Engels 'vapen' in plaats van roken omdat de e-vloeistof door de elektrische sigaret wordt verdampt. Er vindt dus geen verbranding plaats zoals bij een klassieke sigaret, zodat je niet kunt spreken van "roken".
 
 

Wat zit er allemaal in e-liquid?

De belangrijkste hoofd ingrediënten van e-liquid zijn Propyleen Glycol (PG) en plantaardige Glycerine (VG). Dat klinkt meteen gezellig zult u denken, maar deze twee stoffen worden reeds in diversen voedingsproducten binnen de EU gebruikt en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Naast deze twee basisstoffen bevat e-liquid aroma’s (geur –en smaakstoffen) die eveneens in de voedselketen frequent gebruikt worden. Ook kan e-liquid nicotine bevatten, dit is een keuze van de gebruiker. Er is ook e-liquid verkrijgbaar zonder nicotine.
 
De functie van PG en VG is tweeledig. Ten eerste zorgt het voor verdunning van de nicotine en aroma’s, en ten tweede zorgt het voor de damp die kan worden ingeademd. De damp zorgt in feite voor het ‘transport’ van de smaak en de nicotine.

 

Propyleen Glycol (PG)

Dit is een kleurloze, bijna reukloze, heldere, viskeuze (enigszins stroperige) vloeistof met een licht zoete smaak. Propyleen Glycol is een vloeistof die voorkomt in veel voedingsproducten, functioneert als een soort bevochtigingsmiddel en zoetmaker in bijv. cosmetica, tandpasta en geneesmiddelen. Propyleen Glycol wordt door de World Health Organization gezien als niet-toxisch (niet kankerverwekkend). Het E-nummer van Propyleen Glycol is E1520.
 

E-liquid allergie voor PG

Helaas komt het soms voor dat sommige e-rokers allergisch blijken te zijn voor PG. Dit resulteert dan in aanhoudende klachten als uitslag, nachtzweten en/of een droge/zere keel. Oplossing voor dit probleem is om over te stappen op e-liquids die louter bestaan uit VG.

Let op : een beginnende e-roker kan in het begin altijd wat klachten ervaren als keelpijn of spierpijn. PG functioneert als een bevochtigingsmiddel wat in ons lichaam wordt omgezet in melkzuur. Het kan dus de keel wat uitdrogen wat een pijnlijk gevoel kan opleveren. Een teveel aan melkzuur zorgt voor spierpijn klachten. Om dit soort klachten te voorkomen raden we beginnende e-rokers aan om tijdens de 'overstapfase' extra goed te drinken.
 


Plantaardige Glycerine (VG)

Plantaardige Glycerine is een kleurloze, viskeuze (enigszins stroperige)  vloeistof en  is doorgaans een mengsel van 80% Glycerol en 20% water. Glycerol is een vloeistof met een hoge viscositeit en een zoete smaak. Glycerol komt van nature in het menselijk lichaam voor en wordt in de voedingsindustrie o.m. gebruikt als zoetmaker, ondermeer in snoep, gebak en margarine. Ook vindt je Glycerol terug in farmaceutische producten als hoestdrank en zetpillen of verzorgende producten als tandpasta en mondwater. Glycerol is een toegestane, niet giftige stof en wordt vaak aangeduid als E422.

 

E-liquid aroma

De smaak van e-liquid wordt verkregen door toevoeging van aroma’s aan de basisingrediënten Propyleen Glycol (PG) en plantaardige Glycerine (VG). Deze aroma's worden ook in de voedingsindustrie reeds jaar en dag gebruikt.

 

E-liquid smaak

Er is inmiddels een grote verscheidenheid aan e-liquid smaken in de markt, de keuze is enorm. Het geheim van een goede e-liquid heeft te maken met de keuze en de kwaliteit van de aroma’s, de manier van extractie van aroma's uit grondstoffen en de toegepaste mix daarvan door de fabrikant. Zo kan een tabaksmaak van fabrikant X totaal anders smaken dan dezelfde tabaksmaak van fabrikant Y.

 

E-liquid uit China of Europa

E-liquidwinkel heeft ervoor gekozen om louter Europese e-liquid op te nemen in haar assortiment. Er zijn diverse redenen om te kiezen voor Europese e-liquid die direct met uw gezondheid te maken hebben.

 
MEER WETEN OVER DE VERSCHILLEN 
CHINESE EN EUROPESE E-LIQUID?

Klik dan hier
 

 

E-liquid en nicotine

E-liquid kan nicotine bevatten. Dit is een keuze van de gebruiker. Aan het gebruik van nicotine kleven gezondheidsrisico's, zoals verhoging van de bloeddruk en een verhoging van de hartslag. Nicotine is de stof die ervoor zorgt dat het lastig is om te stoppen met roken. Nicotine is een verslavende stof welke wordt gewonnen uit tabaksplanten.

Lees meer over gezondheidsrisico's van het gebruik van nicotine in het kader "GEZONDHEID" (klikken).

Indien u kiest voor e-liquid met nicotine heeft u geen last van ontwennings-verschijnselen bij het stoppen met roken. Vandaar dat het overstappen van de klassieke naar de elektrische sigaret door velen als 'helemaal niet moeilijk' wordt ervaren. Indien u definitief bent overgestapt naar de e-sigaret kunt u ervoor kiezen om het nicotineniveau af te bouwen naar 0%. 

 

Welke sterkte e-liquid moet ik nemen?

E-liquid is verkrijgbaar in verschillende nicotinesterkte. In feite is dat hetzelfde als bij klassieke sigaretten. We kennen de nicotineniveaus zero, low, medium, high en extra high. Onderstaande hoeveelheden betreft een richtlijn.

 
E-liquid   Nicotine
Zero : 0 mg/ml.
Low : 6 mg/ml.
Medium : 12 mg/ml.
High : 18 mg/ml.
Extra High : 24 mg/ml.


Een veilige aanname is dat u voor de nicotinevergelijking van een normale Marlboro of Camel sigaret moet kiezen voor een e-liquid met een nicotinegehalte van 12mg/ml (medium).
 

 

Minder nicotine opname via e-liquid

Echter, uit ervaringen weten we inmiddels ook dat een e-roker méér teugen nodig heeft van een e-sigaret om dezelfde ‘verzadiging’ te ervaren dan met een klassieke sigaret (30%). De reden hiervan is dat het menselijk lichaam de opname van nicotine vanuit damp blijkbaar moeilijker vindt dan vanuit rook. Daarnaast bevat e-liquid geen ammoniak, in tegenstelling tot de klassieke sigaret. Ammoniak zorgt voor een versnelde opname van nicotine in het lichaam. Ook kan het gebruikte type e-sigaret van invloed zijn op het verzadigingsgevoel.
 
Al met al is de keuze van de juiste e-liquid en nicotinesterkte gewoon een kwestie van uitproberen. Tip : Indien u een 'medium roker' bent, neem dan een flesje HIGH en een flesje LOW. Zodoende kunt u meteen 3 nicotinelevels proberen (mengen) en weet u snel welk level voor u het beste is.

 

E-liquid mixen, kan dat?

Ja dat kan. Indien u nog " iets mist" aan een bepaalde smaak kunt u een paar druppels van een andere smaak (bijv. wat menthol, caramel of vanille) toevoegen. U creëert op deze manier uw eigen persoonlijke favoriete smaak.

Ook kunt u op deze manier het nicotineniveau verlagen in uw eigen tempo. Zit u normaal op 12mg. nicotine en u wilt graag naar 10mg nicotine? Vul dan een leeg flesje met ongeveer 80% van 12mg. en 20% van 0mg. Op deze manier kunt u rustig het nicotineniveau afbouwen.

 

E-liquid 'steepen', wat is dat?

U kunt ervoor kiezen om e-liquid eerst te laten ‘steepen’. Steeping betekent eigenlijk niets meer en minder dan het “laten rijpen van de e-liquid”, ofwel het volwassen laten worden van de e-liquid. Vergelijk het, gek genoeg, maar een beetje met een fles wijn. Met steepen zet u het flesje gedurende  24 tot 48 uur op een stofvrije, koele en donkere plaats (niet in de koelkast!). Om de 24 uur haalt u het dopje en het schenktuiten van het flesje en laat het flesje gedurende 5 minuten 'ademen'.  Door het contact van de vloeistof met de buitenlucht (zuurstof) ‘rijpt’ de e-liquid als het ware en komen de aroma’s beter tot ontwikkeling. Daarna doet u het dopje er weer op. Tussentijds kunt u de e-liquid ook een keer goed schudden (3 a 4 minuten). Steeping komt vrijwel altijd de smaak van de e-liquid ten goede. Meestal wordt de e-liquid door dit proces wat donkerder van kleur.

 

Hoeveel e-liquid gebruik je per dag?

Een flesje e-liquid bevat doorgaans 10 ml. vloeistof. Uitgaande van “een pakje per dag" (19 sigaretten) doe je ongeveer 3 tot 4 dagen met zo’n flesje.

 

Welke smaak e-liquid moet ik nemen?

In de regel is het verstandig om niet meteen te beginnen met een e-liquid met exact dezelfde tabaksmaak die je gewend bent. Dit voorkomt teleurstellingen, want de smaak zal namelijk nooit exact hetzelfde zijn. Een goede tip is om te beginnen met een smaak waar u van houdt, bijvoorbeeld pepermunt of spearmint. Veel e-rokers zijn gek op frisse smaken e-liquid zoals pepermunt, menthol of mint. En dat  terwijl ze vroeger helemaal niets moesten hebben van mentholsigaretten. Reden hiervan kan zijn dat een frisse smaak een soortgelijke prikkeling achter in de keel geeft welke vergelijkbaar is met de prikkeling van een klassieke sigaret.
 
Uiteindelijk komt het aan op ‘uitproberen’.  Feit is dat smaken verschillen, en dat smaak in de loop der tijd kan veranderen als je hebt gekozen voor e-roken. Een smaak die op dit moment niet bevalt kan over een jaar opeens je favoriet zijn. Of, indien je deze mixt met een andere liquid smaakt het ineens geweldig. Gooi dus niet snel een e-liquid weg. Als je er zeker geen vriendjes mee gaat worden kun je ze vaak nog verkopen of ruilen op de forums.

 

Hoe lang kun je e-liquid bewaren?

In de meeste gevallen kun je e-liquid vanaf de productiedatum 24 maanden bewaren, mits koel en droog bewaard. Koel betekent overigens niet in de ijskast omdat bij een zeer lage temperatuur de ingrediënten van elkaar worden scheiden. Er ontstaan dan vlokken. Na deze 24 maanden is de e-liquid niet direct 'bedorven', u kunt de e-liquid ook na deze periode nog wel gebruiken, echter is de "kracht" van de smaak door de fabrikant niet meer gegarandeerd.

 

Hoe damp ik het beste?

Dampen is anders dan roken. Als je gewoon rookt, neem je vaak een korte lichte teug van de sigaret. Bij het e-roken zul je dit wat rustiger en wat langer moeten doen. Bij een teug van minimaal 4 seconden krijgt de atomizer (het onderdeel van de e-sigaret dat ervoor zorgt dat er damp ontstaat) de kans de damp in voldoende hoeveelheid te produceren, en wordt de smaak voller.
 
 
   


| Meer

De waardering van www.e-liquidwinkel.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1417 reviews.
Om de webshop van E-liquidwinkel te kunnen bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Tevens gebruiken wij cookies om onze website juist te laten functioneren.

 
Check the trust score on Scamadviser.com