E-liquid kopen

Op deze pagina vind je een alfabetische lijst met meer dan 120 e-sigaret begrippen. Veel van deze e-sigaret begrippen zijn afkomstig uit het Engels. In de loop der jaren is er al aardig wat vakjargon ontstaan.

E-sigaret begrippenlijst


510
Type aanduiding voor de batterij en/of verdamper aansluiting. Op de verdamper is de 510 aansluiting herkenbaar aan de uitwendige draad. Op de batterij is de 510 aansluiting herkenbaar aan de inwendige draad.
 

AC Adapter
Stekker voor het standaard elektriciteitsnet wandcontact met verloop naar USB voor het opladen van de batterij.
 

Accu
Andere benaming voor de oplaadbare batterij.
 

ACVODA
Afkorting voor stichting ACtief VOor DAmpers. Nederlandse organisatie die opkomt voor de belangen van dampers in Nederland. Tevens voorziet zij in veel uitgebreide informatie over het dampen op alle gebieden.
 

Adapter
Verloopstuk om batterij en verdamper met verschillende typen aansluitingen op elkaar aan te sluiten.
 

ADV – All Day Vape
Alledaagse e-liquid. Een e-liquid die de persoonlijke voorkeur heeft en de gehele dag door gedampt wordt.
 

Airflow
Aangezogen hoeveelheid lucht via de verdamper of batterij-verdamper aansluiting. De luchttoevoer opening is bepalend voor de hoeveelheid lucht. En de hoeveelheid lucht is mede bepalend voor de hoeveelheid damp en smaak. Steeds meer verdampers zijn voorzien van een regelbare luchttoevoer of airflow control.
 

Ampère
Eenheid voor stroomsterkte.
 

Analoge sigaret / analoog roken / A-roken
De benaming voor en het roken van de tabak sigaret.
 

APV – Advanced Personal Vaporizer
Geavanceerde e-sigaret, ook wel Mod genoemd. Voorzien van een microprocessor unit met verschillende functionaliteiten: instelbaar voltage, wattage, temperatuurregeling, -begrenzing, beveiligingen.
 

Aroma
Chemische stof met een aangename smaak en/of geur. Smaaktoevoeging. Wordt gebruikt in de e-liquid voor de smaak. Andere bekende toepassingen zijn de voedingsindustrie en cosmetica.
 

Atomizer
De e-liquid verdamper in de vorm van een clearomizer met verwisselbare coils of een rebuildable tank of -dripper. Systeem: gloeidraad verhit de e-liquid die zich in de watten bevindt. De watten bevinden zich binnen de gewikkelde gloeidraad en deels daar buiten. Dit geheel bevindt zich bij de meest gangbare modellen in de tank.
 

Atty
Veel gebruikte afkorting uit het Engels voor atomizer.
 

Automatische E-sigaret
Meestal een mini – of wegwerp e-sigaret waarbij door het nemen van een trekje het systeempje wordt geactiveerd. Door het nemen van een trekje ontstaat een licht vacuüm waardoor een schakelaartje wordt overgehaald.
 

Base (verdamper)
Het basis gedeelte van de verdamper waarin of waarop de coil met het wickmateriaal is bevestigd.
 

Base (e-liquid)
Basis vloeistof voor de e-liquid bestaande uit alleen PG (propyleen glycol), alleen VG (vegetable glycerine) of een combinatie van beide, soms aangevuld met water en eventueel met nicotine.
 

Batterij
De batterij voor de e-sigaret. In bijna alle typen e-sigaret wordt de oplaadbare lithium ion batterij toegepast.
 

Batt
Veel gebruikte afkorting uit het Engels voor battery.
 

BCC
Afkorting voor Bottom Coil Clearomizer. Een verdamper waarbij de coil onderin is gemonteerd. Blijkt dat deze afkorting ook gebruikt wordt voor Bottom Changeable Coil wat betekent dat wederom de coil onderin is gemonteerd en tevens vervangbaar is.
 

BDC
Afkorting voor Bottom Dual Coil. Een coil welke onderin het tanksysteem is gemonteerd en voorzien is van 2 coils. De BDC staat garant voor meer smaak en damp.
 

Blank cartomizer
Een niet vooraf gevulde cartomizer. Dient zelf met e-liquid te worden gevuld.
 

Boxmod
Een Advanced Personal Vaporizer in de vorm van een box.
 

Button top batterij
Batterij waarbij de pluspool boven de rest van de batterij uitsteekt.
 

BVC
Afkorting voor Bottom Vertical Coil. Een coil welke onderin het tanksysteem in verticale stand is gemonteerd.
 

Cartomizer
Vloeistofreservoir of cartridge met daarin de verdamper c.q. atomizer. Het geheel is uit één stuk en kan niet gedemonteerd worden om te reinigen of onderdeeltjes te vervangen. Bij de meeste modellen gaat bijvullen via een klein gaatje aan de bovenzijde door middel van een naaldflesje. Na verloop van tijd moet de gehele cartomizer worden uitgewisseld.
 

Carto
Veel gebruikte afkorting uit het Engels voor cartomizer.
 

Cartridge
Kunststof element, al dan niet gevuld met absorptiemateriaal. Hierin bevindt zich de e-liquid. Wordt toegepast in de mini- en wegwerp e-sigaret.
 

Charger
De oplader (AC, USB) voor de batterij van de e-sigaret.
 

Center pin
Pen in het midden aan de onderzijde van de verdamper. Maakt de contact verbinding tussen de verdamper en de batterij. Via deze pen wordt de verdamper van stroom voorzien. Er zijn verdampers met een vaste center pin en er zijn verdampers met een verstelbare center pin. Verdampers met een verstelbare center pin kunnen altijd geheel sluitend op de batterij worden aangesloten. Hierdoor zie je geen opening tussen batterij en verdamper.
 

Clearomizer
Samengesteld onderdeel bestaande uit een tank van pyrex-, borocilicaat glas of kunststof, de verdamper een mondstuk (Driptip).
 

Clone
Kopie van een originele e-sigaret of een e-liquid.
 

Cloud vaping
Dampen van de e-sigaret met het doel zoveel mogelijk damp te produceren.
 

Coil
Verdamper element (gloeispiraal).
 

Contactpunt
Punt binnen de e-sigaret waar contact tot stand wordt gebracht tussen twee onderdelen. Bijvoorbeeld: de batterij en de verdamper; de vuurknop schakelaar en het elektrische circuit; de pluspool van de batterij en de top deksel van de batterij houder; de minpool van de batterij en de bodem deksel van de batterijhouder.
 

Container
Een tankje waarin vloeistof kan worden opgeslagen.
 

Cut-off
Staat voor de tijdsduur alvorens de batterij automatisch wordt uitgeschakeld. Bijvoorbeeld: auto cut-off = 10 sec. Het is een ingebouwde beveiliging in de betere vaporizers om te voorkomen dat de verdamper oververhit raakt als je te lang een hijs neemt.
 

Damp
Wordt geproduceerd als de vloeistof wordt verhit en overgaat van vloeistof naar dampvorm.
 

Dampen
De term voor het gebruik van de e-sigaret. Een tabak sigaret rook je en een e-sigaret damp je.
 

DCC
Afkorting voor Dual Coil Cartomizer. Cartomizer met twee gloeispiralen en wicks.
 

DCT
Afkorting voor Dual Coil Tank. Een tank met twee gloeispiralen en wicks voor een nog betere smaak en dampproductie.
 

Disposable
Een term uit het Engels welke gebruikt wordt voor het benoemen van de wegwerp e-sigaret.
 

DIY – Do It Yourself
Een afkorting c.q. term uit het Engels welke staat voor het zelf maken van e-liquid of het zelf wikkelen van coils.
 

Dripping
Een term uit het Engels voor het druppelen van de e-Liquid direct op de wickmateriaal.
 

Driptip
Een term uit het Engels voor het mondstuk van de e-sigaret.
 

Dryburning
Een term uit het Engels voor het laten opgloeien van de coil bij onderhoud.
 

Dryhit
Een term uit het Engels voor een ‘droog’ trekje. Je neemt een trekje van je e-sigaret en er is onvoldoende e-liquid in het wickmateriaal. Je krijgt een verbrand smaakje. Dit wordt een dryhit genoemd. Een dryhit is zeer vies.
 

Dual coil
Een term uit het Engels voor coils die parallel of cross-over boven elkaar zijn geplaatst.
 

ECF
De Engelse afkorting voor ECigarette-Forum.
 

E-cig
De Engelse afkorting voor E-cigarette.
 

E-cigar
De Engelse benaming voor een e-sigaret uitgevoerd als een sigaar.
 

EFVI
Afkorting voor European Free Vaping Initiative. Het EFVI is een Europees officieel burgerinitiatief met als doel het uiten van de wens van dampers, toekomstige dampers, mensen die dierbaren hebben die dampen en degenen die gewoon de waarden van hun persoonlijke levenssfeer en rechten gerespecteerd willen zien.
 

eGo
Merknaam van één van de meest bekende en verkochte type e-sigaretten. Staat ook voor de eGo aansluiting. Hiermee wordt aangegeven dat de batterij een aansluiting heeft zoals op de eGo batterij.
 

E-Liquid / E-Juice
De vloeistof voor de e-sigaret.
 

E-pipe
De Engelse benaming voor de e-sigaret uitgevoerd in de vorm van een tabak pijp.
 

E-sigaret
De elektronische sigaret.
 

E-vloeistof
De e-liquid / e-juice voor de e-sigaret.
 

FDA
Afkorting voor Food and Drug Administration. De FDA is in de verenigde staten van Amerika een agentschap van de federale overheid. Zij bewaakt de kwaliteit en veiligheid van voedsel, toevoegingen daaraan en medicijnen. Tevens controleert zij de behandeling van bloed, medische producten, toestellen met elektromagnetische straling en cosmetica. De FDA dwingt de naleving van gedeeltes van de Public Health Service Act af.
 

Filler
Een absorptiemateriaal van katoen of wol welke de e-liquid kan transporteren en vasthouden. Wordt gebruikt in sommige typen verouderde cartridges.
 

Flash
Merknaam van een toevoegingsvloeistof. Als je hiervan een paar druppels toevoegt aan je e-liquid veroorzaakt dat een sterker gevoel in je keel bij het inhaleren van de damp. Wordt wel gebruikt door dampers die een e-liquid gebruiken met heel weinig of zonder nicotine. Bij het dampen wordt het gevoel in de keel bij inhaleren voornamelijk bepaald door het nicotine gehalte in de e-liquid.
 

Flat top batterij
Batterij waarbij de pluspool niet boven de rest van de batterij uitsteekt maar gelijk is aan de bovenzijde van de batterij.
 

Flavour
Een term uit het Engels voor smaak van de e-liquid (vloeistof).
 

Flooding
Een term uit het Engels waarmee wordt aangegeven dat er teveel vloeistof in de verdamper terechtkomt. Hierdoor verzuipt de verdamper en kan er vloeistoflekkage optreden of in het luchtkanaaltje terechtkomen. Het gevolg kan zijn dat je e-liquid via het mondstuk in je mond krijgt.
 

Fuse
Een zekering die zoals het woord al zegt dient als beveiliging in het elektrische circuit van de E-sigaret. De fuse wordt voornamelijk toegepast in de mechanische mod.
 

Gier
Het gevoel wat je krijgt in je keel als je de damp inhaleert. De gier is een belangrijk aspect van het dampen en wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid nicotine in de e-liquid. In het Engels wordt hiervoor de term throat-hit gebruikt.
 

Glassomizer
Een tanksysteem waarvan de vloeistof tank gemaakt is van glas. Deze term wordt nog maar zelden gebruikt.
 

Gloeispiraal
Verwarmingselementje van de coil. Zodra er een stroom door het elektrische circuit circuleert zal de gloeispiraal opgloeien door het steeds heter worden. Als gevolg daarvan zal de vloeistof in de wick verdampen.
 

Gurgling
Een gorgelend geluid bij het nemen van een hijs. Er is e-liquid of teveel condens in het luchttoevoerkanaal terecht gekomen waardoor dit geluid ontstaat. Smaak en damp lopen hierdoor drastisch terug.
 

Herbal
Merknaam van een additief voor e-liquid. Als je hiervan een paar druppels toevoegt aan de e-liquid geeft dat een sterker gevoel in je keel bij het inhaleren van de damp. Wordt wel gebruikt door dampers die een e-liquid gebruiken met heel weinig of zonder nicotine. Bij het dampen wordt het gevoel in de keel bij inhaleren voornamelijk bepaald door het nicotine gehalte in de e-liquid.
 

Hot spot
Heeft betrekking op de gloeispiraal van de coil. Het is de aanduiding voor dat deeltje van de gloeispiraal welke heter wordt en daardoor feller op gloeit dan de rest van de gloeispiraal.
 

Hybride e-sigaret
Een e-sigaret waarbij de batterijhouder en de verdamper volledig op elkaar zijn afgestemd. Het is niet mogelijk om een andere verdamper op deze batterij te monteren.
 

Kanthal
Weerstandsdraad uit de iron-chromium-aluminium familie.
 

Kick
Een kick is een drop-in module vervaardigt voor verschillende batterij tubes van de mechanische mods. Kan worden gebruikt in combinatie met de IMR unprotected batterij. Een Kick is een power regulator die middels een wattage instelling de Power (Watts) output regelt. Tevens voorziet een kick in een aantal veiligheidsfuncties zoals low voltage cut-off en kortsluiting detectie/activatie preventie.
 

Knuckle head
Een term uit het Engels voor een Driptip (mondstuk) welke draaibaar en kantelbaar is. Deze Driptip kan in elke gewenste hoek geplaatst worden voor een meer plezierige dampervaring.
 

LED – Light Emitting Diode
Lampje in de knop van de batterij of elders op de e-sigaret om een bepaalde indicatie te geven.
 

Low resistance (LR)
Lage weerstand.
 

Lung hit
Een hijs van de e-sigaret waarbij de damp tijdens het hijsen direct de longen in wordt gezogen.
 

Manual battery
Batterij met daarop een knopje om handmatig te activeren. Verreweg de meest gebruikte toepassing.
 

Mechanische mod
E-sigaret batterij tube. Soms telescopisch of met verschillende tubes waarin een oplaadbare batterij kan worden geplaatst van verschillende maten. Een mechanische mod is slechts voorzien van een mechanische schakelaar als vuurknop en heeft meestal een 510 aansluiting. Standaard wordt er geen elektronica toegepast in een mechanische mod.
 

Micro coil
Een coil waarbij alle wikkelingen strak tegen elkaar aan zijn gewikkeld, zonder enige tussenruimte.
 

Mid-size e-sigaret
Middelgrote e-sigaret. Het meest verkochte en gebruikte type e-sigaret, met name in de groep beginnende tot matig gevorderde dampers.
 

Milliampère
Geeft de capaciteit van de batterij aan. Hoe hoger de milliampère per hour (mAh), hoe langer de batterij kan worden gebruikt alvorens deze weer te moeten opladen.
 

Mini e-sigaret
Kleinste type e-sigaret. Qua uiterlijk het meest lijkend op de tabak sigaret.
 

ml/mg
Afkorting voor milligram per milliliter. Hiermee wordt het nicotinegehalte in de e-liquid aangegeven.
 

Mod
Afkorting uit het Engels voor modificatie. Is eigenlijk een andere benaming voor APV (Advanced Personal Vaporizer). Een geavanceerde e-sigaret met meerdere functies.
 

Nano coil
Zeer kleine coil waarbij de wikkelingen strak tegen elkaar aan liggen, zonder enige tussenruimte.
 

Nichrome
Weerstandsdraad uit de nickel-iron-chromium familie.
 

OCC – Organic Cotton Coil
Een coil met wick materiaal van organisch katoen.
 

Ohm
De eenheid van weerstand. Het symbool is Ω. In relatie tot de e-sigaret wordt het gebruikt bij de aanduiding van de weerstand van de coil.
 

Passthrough batterij
Batterij met mogelijkheid tot dampen tijdens het opladen.
 

Pen-style E-sigaret
Benaming voor een e-sigaret in de vorm van een pen. Valt ook onder de categorie mid-size e-sigaretten.
 

PCC – Personal Charging Case
Een apparaat wat opgeladen meegenomen kan worden. Hiermee kan onderweg de e-sigaret worden opgeladen of een mobiele telefoon met een USB kabel.
 

Personal Vaporizer
Andere benaming uit het Engels voor een e-sigaret.
 

Pinoy
e-sigaret producten afkomstig uit de Filipijnen.
 

Plantaardige glycerine
In het Engels Vegetable Glycerin (VG). Dit is een basisvloeistof voor e-liquid.
 

Propyleen glycol
In het Engels Propylene Glycol (PG). Dis is een basisvloeistof voor e-liquid.
 

RBA – Rebuildable Atomizer
Een term uit het Engels voor een verdamper die bewust zo is geconstrueerd dat alle onderdeeltjes kunnen worden vervangen. Het maken van de coil wordt door de gebruiker gedaan. Tevens kunnen deze verdampers altijd gerepareerd worden als het nodig is.
 

RDA – Rebuildable Dripping Atomizer
Een term uit het Engels voor een verdamper die bewust zo is geconstrueerd dat alle onderdeeltjes kunnen worden vervangen. Bij de RDA moet de vloeistof direct op de wick gedruppeld worden. Tevens kunnen deze verdampers altijd gerepareerd worden als het nodig is.
 

Recoilen
Het vervangen van de coil in de verdamper.
 

Refilling
Een term uit het Engels voor het opnieuw vullen van een tankje of cartridge met e-liquid.
 

Reverse battery protection
Een beveiliging die schade aan de device voorkomt als de batterij verkeerd om wordt geplaatst.
 

Rewicken
Het vervangen van de wick in de coil van de verdamper.
 

RTA – Rebuildable Tank Atomizer
Zie RBA.
 

Short circuit protection
Een beveiliging die voorkomt dat er schade aan de device ontstaat bij kortsluiting.
 

Silica
De standaard Silica wick zijn meerdere flexibele kristallijne fiber draadjes in elkaar gedraaid. Ze vormen op deze manier een dun touwtje. Het wordt als wickmateriaal in de verdamper. Standaard Silica wick wordt toegepast in de RBA/RTA en RDA Silica compatibel systemen. De uitwendige diameter varieert over het algemeen van 1 mm tot 3,5 mm.
 

Smoke juice
Een term uit het Engels voor e-liquid.
 

Starter kit
Een complete set artikelen waarmee je direct kunt starten met dampen. Meestal bestaande uit één of twee batterijen, één of meerdere tankjes, een oplader, E-Liquid, soms een naaldflesje, en een etui.
 

Steeping
Een term uit het Engels waarmee bedoeld wordt het laten rijpen van de e-liquid voor het bewerkstelligen van een optimale smaak.
 

Stick style
Een term uit het Engels waarmee wordt aangegeven dat de e-sigaret net zo groot is en sprekend lijkt op de tabak sigaret.
 

Sub-ohmen
Dampen van een e-sigaret met daarin een coil met een weerstand lager dan 1,0 Ohm.
 

Throat-hit
Een term uit het Engels waarmee het gevoel in de keel wordt aangegeven als je de damp inhaleert. De throat-hit is een belangrijk aspect van het dampen en wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid nicotine in de e-liquid. In het Nederlands wordt ook wel de term gier gebruikt.
 

Top coil
Een coil die bovenin het top coil tanksysteem dient te worden gemonteerd.
 

TPD
De afkorting voor Tobacco Products Directive. Dit is de Europese wet c.q. richtlijn voor de nationale tabak-waren wetgevingen binnen de landen van de Europese Unie. Tot het ongenoegen van alle dampers uit Europa is de wetgeving voor de e-sigaret hierin ook beschreven onder artikel 20.
 

Tubemod
Een Advanced Personal Vaporizer in de vorm van een buis.
 

Vape / Vaping
Engels voor dampen. De meest gebruikte term voor het dampen van de e-sigaret.
 

Vapor
Een term uit het Engels waarmee de damp wordt bedoeld.
 

Variabele voltage
Een functie waarmee je het voltage naar persoonlijke voorkeur kunt instellen voor een betere dampervaring. Je beïnvloedt hiermee de smaak en dampproductie.
 

Variabele wattage
Een functie waarmee je het wattage naar persoonlijke voorkeur kunt instellen voor een betere dampervaring. Je beïnvloedt hiermee de smaak en dampproductie.
 

VG – Vegetable Glycerin
Dit is een basisvloeistof voor e-liquid. De drager voor de aroma’s en eventueel de nicotine. Het is minder allergie opwekkend dan propyleen glycol.
 

Verdamper
De atomizer bevat wickmateriaal en een coil. Dit geheel bevindt zich in de verdamper.
 

VV/VW
Hiermee wordt aangegeven dat de betreffende e-sigaret de mogelijkheid biedt het voltage of het wattage naar persoonlijke voorkeur in te stellen.
 

Wick
Het materiaal in de verdamper welke de e-liquid absorbeert en transporteert.

 


Geen producten aanwezig


| Meer

De waardering van www.e-liquidwinkel.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 1090 reviews.


Om de webshop van E-liquidwinkel te kunnen bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u ouder dan 18 jaar?