E-liquid kopen
E-sigaret verbod op smaakjes

 

Verbod op e-sigaret smaakjes

Dinsdag 23 juni 2020


Net als u lazen wij vanmorgen alle berichten over een aankomend verbod op smaakjes in e-sigaretten. Het gebruik van smaakstoffen in e-liquid zou volgens Staatssecretaris Blokhuis een reden zijn voor jongeren om te gaan expirimenteren met de e-sigaret. 

Het is nog niet duidelijk hoe alle regels straks gaan uitpakken. Geldt het verbod ook voor smaakjes als mint of menthol? Mogen er straks ook geen toevoegingen meer in tabaksmaakjes zoals kaneel, caramel en hazelnoot? Veel is nu nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat de nieuwe regels in de loop van het voorjaar 2021 van kracht gaan worden.


Extra verbruiksbelasting
Ook is het zeer waarschijnlijk dat accijns zal worden geheven op e-liquid met en zonder nicotine. De staatssecretaris zegt hierover dat dit in de lijn moet komen te liggen met tabaksproducten. E-liquid zal straks dus flink duurder gaan worden voor de consument.


Onjuiste besluitvorming
Dat wij het oneens zijn met deze plannen mag duidelijk zijn. Ook wij staan er achter dat het gebruik onder jongeren wordt geminimaliseerd. Echter er zijn tal van maatregelen die je kunt nemen om het gebruik van e-sigaretten onder jongeren te minimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld de leeftijdsgrens naar 25 optrekken om te ontmoedigen. 


Smaakstoffen verbieden is echter het andere uiterste en is absurd en betuttelend. In onze optiek zijn smaakstoffen juist essentieel voor een succesvolle overstap naar de e-sigaret. Smaakstoffen kunnen de nuance aanbrengen in de smaak van e-liquid. Deze nuance is nodig om dichtbij de smaak te komen van het origineel. Smaakstoffen zijn dus belangrijk voor de groep zware en verstokte rokers die maar niet kunnen stoppen met roken. Deze groep is gebaat bij een succesvolle overstap naar de e-sigaret omdat deze beduidend minder ernstige gevolgen kent voor de gezondheid. Daar hoef je echt geen 30 jaar voor af te wachten om daar zekerheid over te krijgen.


De gemiddelde leeftijd van onze klanten ligt ergens tussen de 35 en 40 jaar. We bestaan al 7 jaar en dit is eigenlijk van meet af aan het geval geweest. Deze statistieken zullen niet alleen voor E-liquidwinkel gelden. Het verbieden van smaakstoffen heeft dus vooral veel gevolgen voor de huidige groep tevreden gebruikers van e-liquid. Ex-rokers dus, en zeker geen jongeren.


De maatregelen zijn gebaseerd op een RIVM onderzoek naar de effecten van e-roken. Helaas is ons niets gevraagd door het RIVM. Het belang van smaakstoffen voor een succesvolle overstap is niet onderzocht door het RIVM. Er zijn geen statistieken bekend van de hoeveelheid jongeren die van een e-sigaret overstappen naar tabak. En of er sprake is van een significante stijging van het gebruik van tabaksproducten onder jongeren als gevolg van de e-sigaret in vergelijking met de situatie zonder e-sigaret? Nee, er is hierover niets bekend. Alles is gebaseerd op vermoedens. Onwetendheid. En dat is geen goede basis voor een besluit.


De maatregelen zullen dus vooral heel veel effect gaan hebben op de huidige groep dampers, succesvolle overstappers, die vaak jarenlang rokers zijn geweest en nu van de kankerverwekkende sigaret zijn verlost. De kans is aanwezig dat er straks veel retourtjes naar de filtersigaret gaan komen. Of dat is onderzocht door het RIVM? Nee joh. 


De uitkomst van het RIVM onderzoek stond eigenlijk al vast voor het onderzoek moest plaatsvinden. De e-sigaret zorgt al jaren voor frustraties bij de politiek. Het RIVM onderzoek was gewoon een noodzakelijk documentje wat nodig was om het succes van de e-sigaret te kunnen minimaliseren met beleid. De e-sigaret dwarsboomt namelijk het streven van het Kabinet naar een rookvrije generatie in 2040. Men is er nog steeds van overtuigd dat dit geheel gaat lukken met het heffen van meer accijns en met meer reclames op TV over stoppen met roken. En dat doen ze al 40 jaar zo. Wat mij betreft een falend overheidsbeleid, want na 40 jaar antirookbeleid rookt nog steeds meer dan 20% van de volwassen personen in Nederland.


De e-sigaret kan helpen om deze doelstellingen naar een rookvrije generatie te bereiken. Maar dan moet je de e-sigaret niet gaan beschouwen als een tabaksproduct, maar eerder als een nicotinepleister. Daar is het al misgegaan.


We zullen het, hoe hard we ook roepen, als branche moeten doen met deze nieuwe plannen, en alle plannen die daarna nog zullen gaan volgen. Wij als e-liquidwinkel zullen ons moeten aanpassen aan de nieuwe regels. En u als damper ook. Wij zullen er alles aan blijven doen om u hierbij te helpen.E-liquidwinkel

 

  E-liquidwinkel     23-06-2020 14:26     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Stefan Hamelberg -  04-07-2020

Beste e-liquidwinkel, Ter kennisgeving, er is een petitie gestart. Link: https://petities.nl/petitions/stop-het-verbod-op-e-liquids-met-smaakjes Met vriendelijke groet, Stefan Hamelberg

De waardering van www.e-liquidwinkel.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1389 reviews.
Om de webshop van E-liquidwinkel te kunnen bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Tevens gebruiken wij cookies om onze website juist te laten functioneren.

 
Check the trust score on Scamadviser.com