E-liquid kopen


Nieuwe longziekte door e-sigaret ?

Een artikel uit Amerika wat inmiddels in vrijwel alle kranten en nieuwssites is overgenomen gaat over een nieuwe longziekte welke direct wordt gelinkt met het gebruik van een e-sigaret. Meer dan 450 patiënten in de USA zouden inmiddels lijden aan deze nieuwe longziekte en volgens berichten zijn hiervan al 5 mensen overleden.

 

E-sigaret als dé boosdoener van nieuwe longziekte

De meeste nieuwssites vertellen tevens dat het hierbij gaat om ‘allemaal jonge en gezonde mensen, die door de e-sigaret nu kortademig zijn en in het ziekenhuis liggen en dat het zelf ademen in een derde van de gevallen niet meer lukt'. Het gebruik van een e-sigaret wordt in deze berichtgeving sterk afgeraden.


Jeetje. Daar schrik je wel even van toch?

 

E-sigaret en longziekte : wat klopt er wel en niet?

Het is op zijn minst opmerkelijk dat deze nieuwe longziekte blijkbaar alleen voorkomt in de USA, en tevens in een specifiek gebied binnen Amerika. Nergens anders ter wereld worden jonge en gezonde  mensen aan de beademing gelegd als direct gevolg van een simpele e-sigaret. De overeenkomst van al deze nieuwe patiënten is inderdaad dat zij allemaal gebruikmaken van ‘een e-sigaret’. Maar hoe dan?


 

Self-made e-sigaretten en illegale drugs zoals marihuana 

Er blijkt nóg een overeenkomst te zijn onder deze 'jonge, vrolijke, gezonde' en helaas nieuwe longpatiënten. Echter is dat niet zo leuk om te melden op een nieuwssite, want dan is het eigenlijk geen nieuws. Deze groep maakte namelijk allemaal gebruik van een zelf-in-elkaar-geknutselde e-sigaret en zelfgemaakte e-liquid met THC-olie, marihuana of een andere illegale drug. Een volledig self-made e-sigaret dus om drugs als THC, marihuana of anderszins binnen te krijgen.

De standaard e-sigaret, zoals deze in Europa verkrijgbaar is, is en blijft een prachtig alternatief voor de zwaar kankerverwekkende sigaret. Helaas wordt de e-sigaret nu wereldwijd afgeschilderd als de grote boosdoener, terwijl het hier in feite gewoon gaat om de gevolgen van het gebruik van ordinaire straatdrugs. Nieuw is dat deze illegale drugs zijn opgelost in e-liquid en/of olie  en dat men deze substantie vervolgens middels een zelf-in-elkaar-geknutselde e-sigaret heeft proberen toe te dienen. Tja, dat moet je ook niet doen hè. Zowieso is het dampen van 'olie' zeer onverstandig omdat olie op de longblaasjes blijft zitten waardoor ademen een stuk lastiger wordt.

 

Treurig dus. In Amerika is sprake van een soort 'jungle' op straat, de e-cigmarkt is een  volledig ongereguleerde markt. Deze situatie is niet vergelijkbaar met de markt in bijv. Nederland of België of andere Europese landen. Binnen Europa gelden strikte regels aan e-liquid, bijv. het maximum volume van een flesje e-liquid (10ml) en het maximum nicotinelevel (20mg). En ook e-sigaretten zijn in Europa onderworpen aan extra veiligheidseisen. Dat is allemaal niet het geval in Amerika. Een goed voorbeeld hiervan is de in Amerika razend populaire e-sigaret JUUL. De vullingen van deze e-sigaret bevatten maar liefst 58mg nicotine en is in Amerika gewoon toegestaan. In Nederland en België is de JUUL verboden.
 

Geen nieuwe longziekte bekend in Nederland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat in een reactie weten géén signalen te hebben ontvangen dat er in Nederland mensen vergiftigd zijn, of opgenomen met een nieuwe longziekte na het roken van een e-sigaret. Dit komt omdat in Nederland de productregulatie veel beter op orde is.
 

Aanfluiting : Leon van Toorn en e-sigaret 

(Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose)
Wel heeft de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose onder leiding van longarts Leon van den Toorn naar aanleiding van de berichten uit Amerika direct een enquete gedaan onder huisartsen. Uit deze enquete kwamen vervolgens 3 klachten welke inmiddels zijn opgelopen tot 8 klachten. Ter info : Nederland telt ongeveer 500.000 e-sigaretgebruikers, de e-sigaret is reeds vanaf 2011 op de markt in Nederland. Er zijn dus 8 klachten op 500.000 e-sigaretgebruikers in de afgelopen 8 jaar.........

Leon van Toorn (longarts) wist naar aanleiding van de eerste 3 klachten niet hoe snel hij op televisie moest komen om te pleiten voor een totaalverbod op e-sigaretten. Een totaalverbod! Met geen woord hebben we Leon op televisie  (Pauw) horen pleiten over een verbod op sigaretten (met al meer dan 30 jaar ongeveer 20.000 doden per jaar). Nee, Leon pleit op basis van 3 klachten direct voor een totaalverbod op e-sigaretten. Hoe geloofwaardig vindt u dat?

Opmerkelijk is ook hoe snel de klachten, en zelfs de aard van deze klachten, zonder verder inhoudelijk medisch onderzoek, direct in het nieuws werden 'geworpen'. Eén van de klachten was afkomstig van een patient die 'bloed moest ophoesten' na het gebruik van een e-sigaret. Het stond direct op alle nieuwssites : e-sigaret en bloed ophoesten. Of het ophoesten van bloed het directe gevolg was van het gebruik van de e-sigaret is sterk de vraag en kon door meneer Leon ook niet bevestigd worden. Meneer Leon had wel een 'sterk vermoeden'. Of heeft het wellicht meer te maken met het jarenlang roken van tabak en gaf de e-sigaret het laatste zetje? We weten het niet en zullen er waarschijnlijk ook niets meer van gaan horen. Meneer Leon dacht met zijn enquete en zijn 'sterke vermoedens' meer dan voldoende munitie te hebben om gezellig bij Pauw aan te kunnen schuiven. Een wereldprimeur voor Leon, chapeau!

Ons sterke vermoeden is dat meneer Leon wel eens kon zijn 'gesponserd' door bedrijven die baat hebben bij negatieve berichtgeving over de e-sigaret, zoals de farmaceutische industrie (nicotine pleisters) of de tabaksindustrie.  Het zou niet de eerste keer zijn voor deze industrie om te betalen voor negatieve berichtgeving. Nogmaals, het is een vermoeden he, we weten het natuurlijk niet zeker. Maar het is volgens ons de enige zinnige verklaring voor zo'n idioot standpunt van een longarts voor een totaalverbod op e-sigaretten en niet op sigaretten. Als ik journalist was zou ik de Leon van Toorn B.V-tjes eens verder gaan uitpluizen. En daarna weer gezellig bij Jeroen Pauw aanschuiven lijkt me.

Een totaalverbod op e-sigaretten zou 500.000 mensen in Nederland weer terug jagen naar de zwaar kankerverwekkende sigaret. Met dank aan Leon.


 

Ons advies

Is eigenlijk heel simpel. Lukt het niet om te stoppen met roken? Stoei je er al jaren mee? Probeer dan gewoon een e-sigaret! Ga echter niet zelf lopen knutselen, niet met e-sigaretten en THC, marihuana of een andere drug. Schaf uw dampwaar altijd aan bij gespecialiseerde verkooppunten, en gebruik deze e-sigaretten en e-liquids gewoon zoals voorgeschreven, dan is er niets aan de hand. 
  E-liquidwinkel     11-09-2019 15:56     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Frank Mosterd -  07-10-2019

Hallo, ik ben bijna drie jaar geleden gestopt met roken. D.m.v. de e sigaret. Af en toe pak ik hem wel eens om nog even om lekker te gebruiken. Nooit ergens last van gehad. Nu wordt de vorm van paffen enorm onderuit gehaald! Waar zijn ze mee bezig? Omdat er een aantal mensen zijn gaan rommelen met de navulbare patronen en dan ineens "last" krijgen. Ik vraag me af of hier een addertje onder het gras zit .Als je weet dat er jaarlijks 20000 mensen dood gaan ten gevolge van reguliere sigaretten! Dan staan die paar mensen die nu zijn opgenomen helemaal in het niet. Tuurlijk is niet roken het beste! Maar om nu alles bij de e sigaret neer te leggen lijkt me onzinnig.

De waardering van www.e-liquidwinkel.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1394 reviews.
Om de webshop van E-liquidwinkel te kunnen bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Tevens gebruiken wij cookies om onze website juist te laten functioneren.

 
Check the trust score on Scamadviser.com