E-liquid kopen
E liquid bewaren | E-liquidwinkel

 

 

Hoe kan ik mijn e liquid het beste bewaren?

Als je geregeld dampt, is de kans groot dat je inmiddels een mooie collectie e liquids hebt opgebouwd. Dat kan een voorraadje zijn van hetzelfde smaakje of een reeks van e liquid met verschillende smaakjes. Zo kun je, net als bijvoorbeeld een whiskeyliefhebber, regelmatig genieten van een andere smaakbeleving. Het zorgt er tegelijkertijd voor dat elk flesje minder snel opraakt. In dit artikel vertellen we je daarom hoe je jouw e liquid het beste kunt bewaren.

 

Wat is de houdbaarheidsdatum van e liquid?

De houdbaarheid van e liquid is doorgaans tot minimaal twee jaar na de productiedatum. Deze datum zie je veelal op het etiket van het flesje danwel op het dopje of aan de onderkant van het flesje. Waar en hoe je het flesje opslaat, heeft hier echter grote invloed op. Warmte en licht zijn, zoals bij zoveel vloeistoffen, de grootste vijand als het gaat om een optimale houdbaarheid. Het is daarom zaak om je e liquids zo koel en donker mogelijk te bewaren.
 
Dat kan op verschillende manieren. Opslag in de koelkast wordt niet aangeraden, omdat de e liquid hierdoor kan uitdrogen en zijn smaak en damp gedeeltelijk kan verliezen. Een betere plek om de vloeistof te bewaren is een koele en donkere plek zoals een kelder. Leg je voorraad flesjes vloeistof dus niet in de auto of neem niet teveel flesjes mee voor onderweg – de onvermijdelijke blootstelling aan warmte of licht is niet goed voor de houdbaarheid.

 

Kan e liquid bederven?

Nee, e liquid kan eigenlijk niet bederven. Toch wordt er gewerkt met een 'tenminste-houdbaarheidsdatum', oftwel een THT datum. Dat wekt op zijn minst de suggestie dat e liquid zou kúnnen bederven. Maar niets is minder waar. Je vindt een THT datum op de flesjes omdat e liquid aroma's bevatten die naar verloop van tijd hun kracht kunnen verliezen. Fabrikanten kunnen ná de THT datum geen smaakgaranties meer afgeven.  De THT datum is bij e liquids dus meer een soort smaakgarantie-datum. 

 

De smaak van e liquid verbeterd door tijd

E liquid die vers is, ofwel die net geproduceerd is, heeft vaak nog niet zijn optimale smaak bereikt. Wat dat betreft is e liquid een beetje vergelijkbaar met wijn. E liquid heeft dus tijd nodig om te 'rijpen'. We maken regelmatig mee dat e liquid waarvan de THT datum is verstreken beter smaakt dan e liquid waarvan de THT datum nog niet is verstreken. Dat is vooral het geval bij tabaksmaakjes. De krachtvermindering van aroma's zijn in het eerste jaar na de THT datum nog dermate minimaal dat dit niet opweegt tegen de smaakverbetering die is ontstaan door de factor 'tijd'.

 

E liquid steepen

Indien je e liquid net hebt aangeschaft, en de productiedatum ligt nog dichtbij, kun je overwegen om deze flesjes eerst te 'steepen'. Dat werkt vooral erg goed bij tabaksmaakjes, maar ook bij fruitsmaakjes kun je het goed proeven. Steepen is eigenlijk niets anders dan je e liquid sneller laten rijpen. Dat kun je doen door e liquid in het donker op te slaan, en de flesjes elke dag een minuutje te openen. Zodoende kan er verse zuurstof bij de vloeistof komen. Ook dien je daarna het flesje even goed te schudden.

Van het steepen van e liquid hebben we een uitgebreide handleiding geschreven, die vindt je HIER


 

Bewaar e liquid veilig en goed afgesloten

Licht en warmte zijn de grootste bedreigingen voor de smaakgarantie van je e liquid, maar er is nog een traditionele vijand: teveel zuurstof. Dat geldt in het bijzonder als de vloeistof nicotine bevat. Zuurstof reageert namelijk met nicotine waardoor deze stof wordt omgezet in de stof cotinine. Draai je de dop op het flesje dus niet goed aan, dan wordt de hoeveelheid nicotine met het verstrijken der jaren steeds minder.

Zuurstof is dus een welkome gast bij het steepen, echter hierbij gaat het telkens om kleine hoeveelheden zuurstof. Laat je een flesje open staan, of draai je het dopje niet goed dicht, dan is zuurstof dus geen plezierige partner.

 

Buiten het bereik van kinderen en huisdieren

Het is erg belangrijk om e liquid op te slaan op een droge en donkere plek waar kinderen of huisdieren niet bij kunnen.  Zo heb jij een veilig gevoel en geniet je tot in de lengte van jaren van e liquids met een zo goed als verse smaak!

 

Vragen over houdbaarheid e liquid?

Indien je naar aanleiding van deze blog vragen hebt dan kun je ons altijd even een mailtje sturen via info@e-liquidwinkel.nlHappy Vaping! 

 
  E-liquidwinkel     01-03-2018 17:03     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Karl -  23-02-2020

reviews of markets and trading, good brokers and much more here Trendingraphs

 Jacques -  24-09-2018

Ik heb eliquid gekocht dat koel en in het donker bewaard is, liquid is inmiddels anderhalf jaar in de kast. Is het nog bruikbaar want het zijn namelijk flesjes die nog dateren van toen nicotine door de wetgeving nog wel toegelaten was. Zijn 17 flesjes van 30ml met 3mg nicotine. Voornamelijk twelfe monkeys dus zeer zoet. Alvast dank

De waardering van www.e-liquidwinkel.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1417 reviews.
Om de webshop van E-liquidwinkel te kunnen bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Tevens gebruiken wij cookies om onze website juist te laten functioneren.

 
Check the trust score on Scamadviser.com